Nowoczesne pieczenie – od książek kucharskich do przepisu w internecie
Jedzenie to z pewnością temat, który łączy wszystkich ludzi na ziemi. Uwielbiamy smakować nowych i tradycyjnych potraw. Ludzie dzielą się na tych, którzy chętnie gotują i opracowują przepisy lub z dozą ostrożności podchodzą do eksperymentów kuchennych. Ci, którzy wolą nie próbować swoich sił w byciu kucharzem i polegają na potrawach już ugotowanych – czy to w domu, czy w restauracji, mają zazwyczaj bardzo duży wybór tego co zjeść na obiad. A co na deser?
Zarówno w książkach kucharskich, jak i w internecie można znaleźć i innego rodzaju słodkości. Ludzie prześcigają się w wymyślaniu nowych receptur, nowych połączeń smakowych, inspirują wzajemnie a także podpatrują ciekawe przepisy w kawiarniach i cukierniach. Wiele rodzin przekazuje sobie domową książkę kucharską, w której można znaleźć przepis na babeczki, przepis na pączki, przepis na specjalność mamy czy babci. Takie książki są niezwykle cenne, to zabytki, coś przechowanego w czasie. Sposoby na przyrządzanie słodkości zmienił się na przełomie wieków. Obecnie nie trzeba używać dużej ilości masła, margaryny, jajek czy białego cukru do zrobienia ciasta.
Eksperymentuje się ze składnikami zastępczymi – olejem roślinnym, masłem orzechowym i migdałowym, a nawet wodą z ciecierzycy – tzw. aquafabą, która pieni się jak ubijana piana z białek jajka. Popularne są także eksperymenty wykorzystywania warzyw – np. pomidorów czy fasoli do uzyskania konsystencji i smaku piernika czy brownie. Nie mówiąc o serniku z tofu, karmelu z daktyli. To fantastyczne, że znamy tyle różnych sposobów na pieczenie i dzięki łatwej komunikacji przez internet możemy się nimi dzielić.